3 tips om je huis groener te maken

Het klimaat vormt één van de grootste bedreigingen voor mens en dier die we de afgelopen eeuw hebben gekend. De schrik zit er dan ook wel een beetje in. Dat merk je aan de uiteenlopende pogingen om te vergroenen en verduurzamen. 

Denk bijvoorbeeld aan de vele windmolenparken die gebouwd worden in ons land. Of bijvoorbeeld aan de automarkt in elektrische auto’s die de afgelopen jaren enorm gegroeid. Overal waar je kijkt zie je wel een Tesla rond rijden. Daarnaast eten steeds minder mensen vlees, gaan we vaker met de trein, en hebben veel huizen al zonnepanelen. 

Allemaal super goede veranderingen. Maar wat kan jij nu concreet doen, afgezien van de bovenstaande suggesties, om je huis wat te vergroenen. In dit korte artikel geven we 3 tips. Zo kun ook jij lekker gaan vergroenen. 

De tips

De eerste tip is eigenlijk best wel simpel, maar het moet toch even kort gezegd worden. Mensen haal die tegels uit de tuin en zet er wat vegetatie in. Wij snappen dat tegels lekker makkelijk in de onderhoud zijn en ook praktisch om een terras op te zetten bijvoorbeeld, maar toch kan het zo veel beter en mooier. Door simpelweg wat planten, bloemen of zelfs bomen toe te voegen aan je tuin help je de natuur een handje. Daarnaast ziet het er ook nog eens veel mooier uit.

Oké, nu dat uit de weg is tip 2. Heb je een plat of amper schuin dak, dan kun je erover denken om een groendak te plaatsen. Een groendak lijkt een beetje op gras. Het ziet er dus eigenlijk heel erg leuk uit. Maar dat niet alleen, want het is ook nog eens isolerend en dus erg goed voor je woning. Kijk eens op De Dakvergroeners voor meer informatie.

De laatste tip is ook om simpelweg in je huis zelf wat meer planten te plaatsen. Dit is niet alleen goed voor de lucht in je huis, maar het staat ook nog eens gewoon erg leuk. 

Duurzaamheid: zo maak je het verschil

Verduurzamen is natuurlijk echt een hot topic de afgelopen jaren en dat natuurlijk niet zonder reden. Door klimaatverandering, dat negatieve gevolgen heeft voor al het leven op aarde, moet er wel verduurzaamd worden. Dit zien we dan ook op vele gebieden terug.

Denk bijvoorbeeld aan hoeveel elektrische auto´s je nu ziet rijden ten opzichte van een aantal jaren terug. Er gaat werkelijk geen dag voorbij of je ziet wel ergens een Tesla rijden. Hetzelfde kun je zeggen over het aantal windmolens dan gebouwd wordt, ook dit is namelijk fors gestegen de laatste paar jaar. Maar je ziet het ook terug in kleine dingen zoals het aantal vlees dat verkocht wordt – dit daalt namelijk sterk – en de rietjes die je krijgt bij je drankje – deze zijn allang niet meer van plastic.

Dat verduurzamen dus belangrijk is dat is wel duidelijk, maar wat kan jij nu als particulier doen om te verduurzamen. Zijn er goede opties die je kunt overwegen. Wij denken van wel en daarom proberen we je in dit artikel vast op weg te helpen. 

Paar tips

De meest voor de hand liggende optie om je huis snel te verduurzamen is natuurlijk door zonnepanelen te plaatsen op je dak. Door al een aantal zonnepanelen te plaatsen, kun je je eigen energieverbruik al opwekken via zonne energie. Erg groen dus! Daarnaast is een bijkomstig voordeel dat het plaatsen van zonnepanelen ook nog eens als waardevermeerdering voor je huis werkt. Het is dus hoe dan ook een goede investering!

Maar er zijn meer dingen die je met je dak kan doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een sedum dak, ofwel een groendak. Een sedum dak, geplaatst door bijvoorbeeld de Dakvergroeners, is goed voor de luchtkwaliteit en werkt ook nog eens isolerend. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel erg leuk uit, en vergroen je letterlijk je dak. Wederom een goede investering dus!