De iepziekte is een van de meest voorkomende ziektes

Een van de bekendste bomen is de Iep. Deze boom staat op vrijwel iedere hoek van de straat en oersterk. Dit komt met name doordat hij niet gevoelig is voor bepaalde zuren en vervuilde lucht, waardoor hij overal zou kunnen staan. Echter kan er wel een iepziekte voorkomen. Wanneer er een iepziekte voorkomt, dan moeten er maatregelen tegen de ziekte en de boom getroffen worden. Maar wat is de iepziekte eigenlijk?

Een snelle verspreiding van de iepziekte 

De iepziekte is een schimmelinfectie die optreedt bij iepen wanneer deze schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever. Wanneer een iep besmet raakt met deze iepziekte, dan verspreidt deze ziekte zich door de gehele boom, tot en met de wortels. Hierdoor kunnen ook andere bomen weer besmet raken. 

Herkennen is eenvoudig  

Je herkent de ziekte aan gele of dorre bladeren aan het uiteinde van de takken, waarna de boom langzaam helemaal uitdroogt en de gehele kroon geel en bruin kleurt. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat de boom besmet is, dan moet je een tak dwars doorsnijden. Deze bevat namelijk houtvaten met donkerbruine of bruinzwarte structuren, die zich kenmerken door stippels of donkere ringen. In de bast zijn deze te zien als lengtestrepen. Hierdoor is een besmette boom eenvoudig te herkennen en kunnen er maatregelen worden getroffen.

Voorkom iepziekte door preventieve behandelingen  

Mocht je een iep hebben die de iepziekte heeft, dan is een snelle behandeling noodzakelijk. Echter is voorkomen beter dan genezen. Daarom kun je DutchTrig van BTL Advies gebruiken. Dit is een biologisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het activeert namelijk het afweermechanisme van de iep en is als het ware een vaccinatie. Met DutchTrig is de iep het gehele jaar beschermd tegen de iepziekte. De behandeling dient daarna jaarlijks herhaald te worden om de boom te beschermen.