Extreem weer komt steeds vaker voor in Nederland

beukenhagen

Steeds vaker krijgen we in Nederland te maken met extreme weersomstandigheden. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer kunnen hevige hagel en onweersbuien leiden tot veel schade. De extreme weersomstandigheden worden veroorzaakt door de verandering van ons klimaat en zullen in de komende jaren helaas alleen maar toenemen en we zullen in Nederland dan ook steeds meer rekening moeten gaan houden met zware stormen maar ook hitterecords of watergebrek. 

De invloed van het extreme weer op woningen

Extreem weer kan voor veel schade zorgen, Dakpannen die van de daken waaien, omvallende bomen, lekkages en grote wateroverlast binnenshuis.. Wanneer je dat overkomt ben je blij dat je een goede woonverzekering hebt afgesloten. De hevigheid van het weer kunt u niet beïnvloeden, maar door goed verzekerd te zijn kunt u de schade tot een minimum beperken. Een woonverzekering is een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Daardoor is dus niet alleen het huis zelf goed verzekerd tegen stormschade, maar ook uw inboedel wanneer u bijvoorbeeld te maken krijgt met wateroverlast door extreem weer. 

Schade aan inboedel door extreem weer 

Door bijvoorbeeld hevige wateroverlast of een blikseminslag kun je schade hebben aan je inboedel. Met inboedel worden alle spullen bedoeld die je binnenshuis kunt verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, geluidsapparatuur enzovoort. Een blikseminslag kan grote schade veroorzaken aan apparatuur en soms zelfs brand veroorzaken. Door een inboedelverzekering af te sluiten bent u in de meeste gevallen gedekt tegen water en brandschade. Let wel op dat u zelf alle voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de waterschade te kunnen voorkomen. In het geval dat u bijvoorbeeld een luik open heeft laten staan of de waterschade is voortgekomen uit slecht onderhoud kan het voorkomen dat de verzekering de schade niet dekt.  Ook wanneer je een huis huurt sluit je een inboedelverzekering af om schade door extreem weer vergoed te kunnen krijgen. 

Schade aan auto’s bij extreme weersomstandigheden

We zien het ook in Nederland inmiddels regelmatig gebeuren. Bomen die omwaaien en op auto’s terecht komen of gigantische hagelbuien die van de motorkap en het dak een soort poffertjespan maken. Wanneer je auto allrisk of casco verzekerd is zal de verzekering de schade aan de auto vergoeden. Ben je alleen WA verzekerd dan ben je alleen verzekerd voor schade die jij zelf toebrengt aan een ander. Rondvliegende dakpannen en omvallende bomen of verkeersborden vallen daar niet onder. Met steeds vaker extremer weer in Nederland is het zorg om onszelf goed te beschermen en te verzekeren. Het weer kunnen we niet regelen, verzekeren wel.