Hier moet je op letten bij de aanschaf van een groendak

Een groendak kent vele voordelen: het is duurzaam, isolerend en verkoelend, vangt water op, en bevordert de biodiversiteit. Dat klinkt allemaal goed, maar zijn er dan geen adders onder het gras? Er zijn wel enkele dingen waar je je van bewust moet zijn wanneer je ervoor kiest een groendak aan te schaffen. De Dakvergroeners kunnen je ook een handje helpen met informatie en criteria.

Geschiktheid

Veel daken zijn geschikt voor een groendak. Toch is het aan te raden om dit van te voren even te controleren. Een groendak kan aangelegd worden op platte of schuine daken, op een woonhuis of een garage of een schuur – maar er moet wel sprake zijn van een minimum aan dragend vermogen. Een groendak kan namelijk best zwaar zijn in gewicht.

Kosten

Dan zijn er de kosten. Het kost natuurlijk wel geld om een groendak aan te leggen. Hoeveel geld dat precies kost, is afhankelijk van je wensen. Een sedumdak kent andere prijzen dan een uitgebreide daktuin. Om zeker te weten dat je niet voor onverwachtse kosten komt te staan, is het handig om een offerte aan te vragen bij het bedrijf in kwestie, bijvoorbeeld bij De Dakvergroeners. Op de website van De Dakvergroeners kun je jouw eigen groendak samenstellen, inclusief afmetingen, vormen, groendak-systeem, afwerkingen, obstakels, waterafvoer en opties voor mest. Zo kan je een zo volledig mogelijk beeld vormen over wat voor groendak je precies wil hebben, wat jou ook weer in staat stelt om de kosten zo accuraat mogelijk in te schatten.

Subsidies

In veel gemeenten, bijvoorbeeld in Den Haag, Amsterdam en Breda, kun je subsidie ontvangen wanneer je een groendak laat aanleggen. Dit is uiteraard een prettige financiële steun in de rug die iedereen wel kan gebruiken. Hier zijn echter vaak wel voorwaarden aan verbonden wat betreft oppervlak en waterdragend vermogen. Het is dus aan te raden om dit van te voren uit te zoeken. Het zou immers vervelend zijn als je achteraf ontdekt dat je, bij een iets andere aanleg of inrichting van je groendak, subsidie had kunnen krijgen die je nu mist.