Hoe moet ik bestraten?

Een mooi straatje in de tuin aanleggen. Het lijkt zo makkelijk, maar in de realiteit valt dit veel mensen tegen. Vaak komt dat doordat ze niet de juiste stappen volgen en het eigenlijk gewoon doen. Wil je je straatwerk in één keer succesvol leggen? Lees dan snel het stappenplan.

Stap 1: Voorbereiding

De eerste stap voor het succesvol bestraten is de voorbereiding. Ga naar de winkel en sla de benodigde spullen in. De stenen kun je eenvoudig bestellen bij de Bestratingsmarkt. Na het bestellen van de stenen is het een goed idee om persoonlijke bescherming te kopen. Bij het straten zit je de hele tijd om je knieën. Om je knieën te beschermen is het een goed idee om kniebeschermers te kopen. Daarnaast is het belangrijk om stevige werkhandschoenen te dragen. Stenen kunnen namelijk erg scherp zijn. Het is ook verplicht om goede werkschoenen te dragen. Je wilt immers geen platte tenen nadat je een prachtige stoep hebt gelegd. 

Stap 2: Afschot

De volgende stap is het uitzetten van paaltjes. Door deze paaltjes weet je precies waar je de stenen neer gaat leggen. Span tussen de paaltjes een draad. Op deze manier krijg je een goed beeld hoe de straat er uiteindelijk uit komt te zien. Wil je nog iets veranderen? Dan kun je het eenvoudig zelf aanpassen.

Stap 3: Ondergrond

De derde stap is het klaarmaken van de ondergrond. Graaf een deel uit en zorg dat de ondergrond waterpas is. Breng na het uitgraven een laag van drie tot vijf centimeter zand op. Trek deze laag waterpas en tril de laag aan. Hierdoor zal je een mooie ondergrond hebben om op te straten.

Stap 4: Banden plaatsen

De volgende stap is het opsluiten van de straat. Dit doe je door de opsluitbanden aan de zijkant van de straat te plaatsen. Deze opsluitbanden moeten ongeveer twee centimeter lager dan het straatwerk worden geplaatst. 

Stap 5: Straten

Tijdens deze stap kan er eindelijk gestraat worden. Leg de stenen in het door jou gekozen patroon op het zand. Werk via de gelegde stenen, zo beschadig je de straatlaag niet. Kap eventueel de stenen af met een straathamer, een doorslijper of een steenknipper. Wees voorzichtig met tegels. Tegels zijn erg kwetsbaar. Gebruik voor het aantikken daarom alleen een rubberhamer. 

Stap 6: Afwerking

Na het leggen van de stenen is het tijd voor de afwerking. Breng een laag metselzand op om de stenen in te zanden. Hierna tril je de stoep nogmaals. Let hierbij wel goed op. Niet alle stenen kunnen namelijk worden afgetrild.