Hoe werkt infrarood verwarming?

verwarming

Dit artikel gaat over infrarood verwarming. Waarom het goed is om deze verwarmingsoptie te noemen en hoe werkt infrarood verwarming. Infrarood wordt vaak afgekort tot IR.

Waarom IR-verwarming

Het besef groeit dat we gebouwen duurzamer moeten verwarmen. Nu gebeurt dat doorgaans met een CV-installatie met een gasketel. Daar zitten belangrijke negatieve kanten aan. De gasvoorraden zullen ooit op zijn en dus is gas niet duurzaam. Daarnaast is er de CO2-emissie, die vrijkomt bij verbranding van gas. CO2 is verantwoordelijk voor het broeikaseffect, dat een belangrijke rol speelt bij de klimaatverandering. Infrarood verwarming is een van de alternatieven. Het werkt op elektriciteit en dus niet op de verbranding van een fossiele brandstof.

IR-straling

Infrarood is een elektromagnetische straling. Omdat de golflengte zit tussen ongeveer 780 nm en 1 millimeter, is die voor de mens niet waarneembaar. Voor het woord rood staat infra, omdat de frequentie van de straling iets lager is dan die van rood licht dat wel voor ons zichtbaar is. IR-straling werkt als zonnestraling: het warmt voorwerpen op waar die opvalt. Het warmt dus geen lucht op, zoals een warmwaterradiator dat wel doet.

infrarood verwarming

Verwarmen met IR

Voor de verwarming met IR worden panelen gebruikt. Die zijn zo gemaakt dat ze IR kunnen uitstralen. Ze kunnen overal worden toegepast waar elektrische energie beschikbaar is. Directe aansluiting op een wandcontactdoos is mogelijk of anders met een snoer met stekker op een stopcontact. Je kunt een IR-paneel aan de muur ophangen, aan het plafond bevestigen of mobiel maken. Je dient er bij IR-verwarming rekening mee te houden, dat het bereik zo’n drie meter is. Dat betekent dat voorwerpen op grotere afstanden er niet meer door opwarmen. IR-straling is ook heel gericht. Wat binnen de stralingsbundel valt, warmt op, daarbuiten echter niet. Als IR de enige vorm van verwarming is, zal je, voor je woonkamer bijvoorbeeld, daarom diverse panelen moeten gebruiken om de hele ruimte op te warmen.

Conclusie

IR-verwarming is schoon en duurzaam. Daarnaast is het energieverbruik laag en het onderhoud gering.