Overleeft mijn olijfboom de winter?

Hoeveel kou kan een olijfboom winter aan? Dat zal je best meevallen. De boom zie je vaak in Zuid-Europa, maar ook in het Nederlandse klimaat doen ze het goed. Een olijfboom is winterhard tot -18 graden. Zet de boom wel op een beschutte plek, liefst uit de wind. Een extreem koude oostenwind is niet fijn voor deze plant. Als de temperatuur onder de -10 komt, zijn er wel wat extra maatregelen noodzakelijk. Bij alle andere temperaturen doet de plant het prima, zeker als hij voldoende zonlicht krijgt.

Hoe zorg je voor een fijne plek voor een olijfboom in de winter

Zorg er voor dat de olijfboom winter water op kan nemen. Als de kluit bevroren is lukt dat niet meer. Je kunt daarom het beste Hydrokorrels in het gat doen waar je boom in gaat planten. En wat als het ineens toch keihard gaat vriezen? Hoe bescherm je je boom tegen extreem lage temperaturen? Je kunt dan je olijfboom beschermen met een beschermhoes (een jas voor je olijfboom). Je kunt ook een warmtekabel om de stam wikkelen. Zo overleeft je olijfboom de winter, ook als hij in de volle grond staat.

Grote pot met olijfboom in de winter

Een olijfboom kan je ook in een grote pot planten. Een olijfboom in pot is winterhard tot -12 graden. Als het nog kouder is dan moet je de boom afdekken met vliesdoek. Je kunt de pot ook verplaatsen naar een iets minder koude plek. Sommige bomen zijn echter zo groot en zwaar dat hij bijna niet te verplaatsen is. In dat geval is een laag noppenfolie om de bak een optie. Ook een hoes voor de boom is een prima idee. Een olijfboom is, zeker als het een groot exemplaar is een kostbaar bezit. Hij kan tegen een stootje, maar bij extreme koude wil hij graag wat extra aandacht.