Sedum op het dak laten plaatsen


Sedum is een moderne en geliefde toepassing van een groen dak. Natuurlijk wonen staat steeds meer centraal. Naast dat het zeer goed is voor het klimaat zijn sedummatten onderhoudsvriendelijk, zorgen ze voor minder afvoer van water en beschermen ze het dak optimaal. De woning isoleert veel beter met sedum. Sedumplanten zijn bijzondere vetplantjes met een sterk vermogen wind en weer te doorstaan. Elk seizoen kunnen de vetplantjes met gemak overleven. De sedumplanten kunnen zowel zon als schaduw goed verdragen en zijn mogelijk in een grote diversiteit samen te stellen. Je kunt ze combineren met mos en gras. De planten worden niet erg zwaar. Maar en groot sedum dak kan wel zwaarder worden dan dakpannen of bitumen. Vooral de intensiteit van de begroeiing speelt hier een rol in. Het dak moet daarom voldoende draagkracht voor sedum hebben.

Sedum voor de meeste daken geschikt
De substraatlaag is een laag aan potgrond waar de plantjes op worden gepland. Een normaal sedumdak is niet dikker dan 15cm. Het wordt ook wel een extensief dak genoemd. Verder zijn er nog de zwaar begroeide daktuinen met struiken, bomen en planten. Platte daken met gerenoveerde en nieuw constructies kunnen alleen daktuinen dragen. Matten van sedum zijn ook toepasbaar op tuinhuisjes en garages. Per vierkante meter bereiken ze een gewicht van ongeveer 45kg. Dit hangt wel af van de dichtheid van de begroeiing. Een filter en wortellaag zorgen voor goede groei van planten en waterafvoer. Deze liggen onder de substraatlaag. Ook kan sedum op een hellend dak worden gelegd. De matten moeten wel worden vastgelegd om schuiven te voorkomen. Dit kan in dakpanmallen waar kleine sedummatjes worden gelegd of in constructies van kunststof. De rand van het dak moet worden opgehoogd met enkele centimeters.

Sedum heeft grote voordelen
Een groen dak heeft enorm veel voordelen ten opzichte van dakpannen, bitumen of EPDM. Het is zeer geliefd voor het klimaat. Groene daken maken Co2 vrij voor zuurstof in de lucht. Het rendement van elektriciteit wordt gunstig als er ook nog zonnepanelen op een groen dak worden geplaats. Verder stijgt de woningwaarde als je de woning inclusief groen dak met sedummatten verkoopt.