Stilstaan bij een lekkage in de kelder

Een lekkage in de kelder kan voor veel overlast zorgen: je spullen kunnen verwoest worden, schimmels kunnen zich vormen en het kan je gezondheid aantasten. Daarom is het belangrijk om te weten wat de oorzaken en symptomen zijn van lekkage in de kelder en hoe je het kunt oplossen. In dit artikel gaan we dieper in op de vragen die jij kan hebben.

Wat is de oorzaak van een lekkage in de kelder?

De oorzaak van een lekkage verschilt per situatie, maar de meest voorkomende reden is een hoge grondwaterstand, verstopte afvoerleidingen of een fout in het waterdichte membraan dat de kelder bevat. Het is daarom erg belangrijk om een professionele loodgieter in te schakelen om de oorzaak te achterhalen en deskundig advies te krijgen bij het oplossen van het probleem.

Welke symptomen duiden op een lekkage in de kelder?

Er zijn verschillende symptomen die duiden op een lekkage in de kelder, zoals schimmelvorming, een muffe geur en zichtbare vochtplekken op de muren of vloeren. Het is daarom belangrijk om bij het ontdekken van deze symptomen zo snel mogelijk actie te ondernemen, voordat het probleem zich verder kan verspreiden.

Hoe kan je het oplossen?

Het oplossen van een lekkage in de kelder hangt af van de oorzaak en de ernst van het probleem. Vaak is het nodig om de muren en vloeren open te breken om de bron van de lekkage te vinden, en dit kan daarom een ingrijpende en kostbare klus zijn. Een andere oplossing is het aanbrengen van waterdichte bepleistering op de muren, maar ook dit kan alleen gedaan worden als een professional heeft vastgesteld dat deze oplossing effectief zal zijn. Schakel een bedrijf als kelderwaterdicht.nl in wanneer je denkt dat dit nodig zal zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het beter om een lekkage in de kelder te voorkomen dan het te moeten genezen. Dit doe je bijvoorbeeld door regelmatig onderhoud te plegen, zoals het controleren van de leidingen en de afvoer. Ook is het raadzaam om de kelder goed te ventileren, zodat vocht geen kans krijgt om te blijven hangen.