Waar moet je op letten bij een rieten dak?

Een rieten dak is een van de mooiste daken die er zijn. De meeste villa’s en andere mooie huizen hebben een rieten dak op het huis. Een rieten dak geeft het huis gelijk een gezellige en mooie sfeer. Dat is natuurlijk precies wat je wilt bereiken met een huis! Toch zijn er veel mensen die een rieten dak helemaal niets vinden. Dat is logisch, er zijn namelijk een aantal dingen waar je goed op moet letten als je een rieten dak hebt. Wil je weten welke dingen dat zijn? Rietdekkersbedrijf Kloosterman en van Raalte legt het je graag uit.

Algen

Een van de dingen waar je op moet letten bij een rieten dak zijn de algen. Algen zijn misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt als je aan het onderhoud van een rieten dak denkt. Toch is het enorm belangrijk om je dak regelmatig te checken op algen. Je hebt vast wel eens een groene plek op het dak van een oud boerderijtje gezien. Dat is precies wat de algen zijn. Algen zijn niet per definitie erg slecht voor het dak. Het dak ziet er door de algen lelijk uit en het gaat minder lang mee. Het is om die reden dan ook een goed idee om een algenbestrijding rieten dak jaarlijks uit te laten voeren. Hierdoor zal je rieten kap er het hele jaar door mooi uit blijven zien en kun je gewoon genieten van je eigen dak.

Brand

Het gebeurt vandaag de dag helaas nog te vaak dat een woning met een rieten kap in de brand vliegt. Een brand kan natuurlijk snel gebeuren, maar als je brand hebt én een rieten kap hebt, moet je echt hopen op een wonder. Vooral in een droge periode is het enorm oppassen geblazen. Riet brand namelijk enorm snel en goed. De meeste huizen zijn niet meer te redden als het riet eenmaal brand vat. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren waarop je de kans op brand kunt verlagen. Een van deze manieren is om bijvoorbeeld een bliksemafleider op het dak te plaatsen. Zo brand het dak niet als de bliksem een keer inslaat. 

Open plekken

Een laatste iets waar je goed op moet letten met een rieten dak zijn de open plekken. Riet kan na verloop van tijd uitvallen of op bepaalde plekken dunner worden. Dat is helemaal niet heel erg, maar het is wel belangrijk om er goed op te letten. Als het riet op een bepaalde plaats namelijk dunner is, is je huis minder goed geïsoleerd en verlies je dus letterlijk je eigen geld. Daarnaast is het plaatsen van een nieuw dak duur. Het is dus een beter idee om de open plekken in het dak aan te pakken in plaats van het gehele dak opnieuw te laten plaatsen.