Wat moet ik weten over het verwijderen van asbest?

Asbest, de meeste mensen krijgen de kriebels al over de rug als ze alleen het woord horen. Anderen hebben misschien nog nooit van het woord gehoord. Het is algemeen bekend dat asbest niet goed voor je gezondheid is en om die reden moet alles eigenlijk worden verwijderd. Maar in sommige gevallen is het juist beter om het asbest te laten zitten. Het hele verhaal rondom asbest kan om die reden best ingewikkeld overkomen. Wil je weten wat je moet weten over asbest? Kok Dak & Wand legt je alles over het verwijderen van asbest uit. 

Vorm asbest

De vorm waarin het asbest voorkomt is enorm belangrijk voor de keuze om het asbest te verwijderen of om het te laten zitten. Er is namelijk hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. In het geval van de niet-gebonden asbest zitten de vezels niet aan het bindmiddel vast. Dat betekent dat deze zeer schadelijke vezels bij de kleinste trilling of beweging al loskomen. Deze vorm van asbest zit veelal op spuitasbest, brandwerende platen en vinylvloerbedekking. In het hechtgebonden asbest komen de vezels niet snel los. De kans op inademing is daardoor een stuk kleiner en om die reden kan deze soort asbest vaak gewoon blijven zitten. 

Voorschriften

Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus. Naast het feit dat er vaak op hoogte moet worden gewerkt, is de kans op gezondheidsrisico’s na het verwijderen van het asbest ook erg groot.Tijdens de verwijdering komen de vezels namelijk los en wanneer deze worden ingeademd, is de kans op gezondheidsrisico’s erg groot. Om die reden zijn er dus strenge voorschriften waar je je aan moet houden. Als je deze voorschriften overtreedt kun je hoge boetes verwachten. Hou je dus altijd goed aan de vermelde voorschriften.